شماره های پاسخگویی به شکایات گردشگران تلفن: 33300220 سامانه پیامکی: 30006418
بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در سفر به شهرستان شاهرود
«خداوند متعال را شاكر و سپاسگزارم و از اعماق دل خرسندم كه بار ديگر در جمع شما مردم عزيز و خونگرم و باصفاى شاهرود اين توفيق را پيدا كردهام كه باشم و مثل هميشه شاهد اين اجتماع عظيم و پُرشور شما باشم. و نشانه هاى محبت و صفا و ايمانى را كه از ديرباز در مردم اين شهر از نزديك شاهد بودم، بار ديگر مشاهده كنم.
در طول دوره ى زندگى - چه در دوران مبارزات، چه دوران اوج انقلاب اسلامى، چه قبل از آن در دوران هاى طلبگى در مشهد و چه بعد از آن در دوران جنگ تحميلى و در محيط هاى ادارى و كارى و انقلابى - هميشه عنصر شاهرودى را با اين خصوصيات شناخته ايم: متدين، باصفا، خونگرم، اهلِ اقدام، دوستدار علم و ارزشهاى دينى و اسلامى. امروز هم - كه سال ها از پيروزى انقلاب مى گذرد و كشور عزيز ما تجربه هاى گوناگونى را در طول ساليان گذشته گذرانده است-بار ديگر مردم عزيزِ شاهرود، مرد و زن و پير و جوان از قشرهاى مختلف را با همين خصوصيات مشاهده مى كنيم؛ شهرِ باصفا، مردمِ باصفا، دلهاى باصفا. يقيناً نقش معلمان دين و اخلاق در اين حيطه و در اين سرزمين، در پرورش اخلاقى مردم شهرستان شاهرود نقش به سزايى داشته است. علماى بزرگ، برجستگان دينى و اخلاقى در اين ناحيه، در اين شهر و در بخش هاى متصل به اين شهر - چه در گذشته، چه در آن دورانى كه خود ما از نزديك شاهد بوديم و ديديم يا همزمان بوديم-نقش برجسته اى داشته اند. در دوران جوانىِ ما نام برجستگان علمىِ دينىِ شاهرود بر سر زبان ها بود. مرحوم آية اللَّه العظمى شاهرودى، مرجعِ تقليد، استاد مبرز حوزهى نجف؛ مرحوم آية اللَّه آقا شيخ آقا بزرگ شاهرودى، از برجستگان علمى و ساكن خود شاهرود؛ قبل از اينها در مشهد شنيده بوديم مرحوم آقا سيد عباس شاهرودى، عالِم برجسته؛ عموى يك عالِم روحانى پارسا و باتقواى ديگرى به نام مرحوم آقاى حاج آقا حسين شاهرودى كه چند سال پيش رحلت كرده اند؛ تا دوران انقلاب مرحوم آقاى توحيدى، عالِم برجسته و ممتاز و از علماى فعال؛ و در رتبهى جوانتر مرحوم آقاى طاهرى و علماى فراوان ديگر.
...اينجا منطقه ى عالِم خيز است؛ منطقه ى معلمان دين و اخلاق...
اين نكته مهم است كه چگونه اين منطقه، اين همه معلم دين و اخلاق و عالِم برجسته ى دينى تربيت كرده است. اين تصادفى نيست؛ نشانه ى يك خُلقِ بومىِ ديرين در ميان اين مردم است؛ ميلِ به معنويات، باور نسبت به ارزش هاى معنوى و اسلامى. اين مطالب را ما براى اين عرض نمى كنيم كه مردم شاهرود خوششان بيايد؛ آنها خودشان با اين مسائل آشنا هستند. افتخار و تكيه ى به فضل گذشتگان و پدران، براى اينكه به گذشتگان خودمان هم افتخار كنيم، نيست. يادآورىِ اين مطالب براى نكته ى مهم ديگرى است. و آن اين است كه يك ملت و يك جمعيت، هنگامى كه به ارزش هاى بنيادىِ بومىِ خود واقف بشود، استعدادهاى خود را بشناسد، ارزش اخلاقى و انسانى خود را بداند، مغلوب حوادثى كه براى او درست مى كنند، نمى شود. آينده در برابر يك چنين جمعيت و ملتى، آينده ى روشنى است...»
تاریخچه شاهرود
شهرستان های شاهرود و ميامـي ظاهراً كهن ترين نام در ونديداد اوستا است که در ذكر اسامي شانزده سرزمين آريايي آمده كه ضمن آن(چخره) به عنوان سرزمين چهارم به دنبال ياد از راگاه(ري) و ورنه(گيلان) عجين گشته كه نگاشتن واژه چخره يا شخره در شكل اوليه به شاهرود ناميده شده است.
اين سرزمين ها با مساحتي بالغ بر”51 “هزاركيلومتر یکی از بزرگترين شهرستانهاي ايران بوده و به دليل واقع شدن در بين رشته كوه هاي البرز، دشت،كوير، مراتع سرسبز با خاك مرغوب و چشمه سارهاي فراوان وجنگل هاي غني به جاي مانده از دوران هيركاني و ساير عوامل طبيعي و موقعيت خاص جغرافيايي، شاهراهي بين شرق و غرب و مأمن مطمئني براي كاروانيان است. اين منطقه قاره اي كوچك در دل كوير مركزي ايران است و از شهرستان های استان سمنان می باشد.
از مهمترين سوغات شاهرود مي توان از قيسي، برگه زردآلو و انگور نام برد كه به خاطر كيفيت و تنوع نه تنها مورد توجه مسافران قرار مي گيرد بلكه صادرات آن نيز چشمگير است.
صنایع دستی
از مهم ترین صنایع دستی این منطقه می توان به نمد، گلیچ ، گلیم، جاجیم و چوغا بافی، منبت چوب، حصیر بافی،سفالگری و سرامیک سازی ،تابلو فرش و معرق کاشی که به صورت انواع میز قاب آینه کاربرد دارد. رودوزی های سنتی در انواع مختلف و به صورت خانگی در این شهرستان تولید می شود.
نمایی زیبا از یک روز زمستانی - میدان هفتم تیر شاهرود:
مشخصات جغرافيايي
شاهرود يكی از شهرستان های استان سمنان است که از شمال به شهرستان های بجنورد، گرگان، از خاور به شهرستان های سبزوار، كاشمر، از جنوب به شهرستان طبس و خور و بيابانک (شهرستان نايين) و از باختر به شهرستان دامغان محدود می شود. مركز اين شهرستان از نظر جغرافيايی در 54 درجه و 58 دقيقه ی درازای خاوری و 36 درجه و 25 دقيقه ی پهنای شمالی واقع شده است. رشته كوه هاي البرز كه از حوالي آستارا شروع مي شود با پوشاندن سرتاسر نواحي شمالي شهرستان شاهرود به انتهاي خود مي رسد. براساس آخرين آمار جمعيتی در سال 1375 جمعيت اين شهرستان 212512 نفر بوده كه از اين رقم 104765 نفر جمعيت شهر شاهرود (مركز شهرستان) برآورد شده است. شهرستان شاهرود داراي راه هاي زميني و خط آهن است. مهم ترين راه هاي ارتباطي شهرستان شاهرود عبارتند از: راه اصلی شاهرود–مشهد به درازای 480 كيلومتر, راه اصلی شاهرود– تهران به درازای 412 كيلومتر, راه فرعی به سوی جنوب به درازای 116 كيلومتر به طرود, راه فرعی به سوی شمال باختری به درازای 50 كيلومتری تا شاه كوه, راهی به سوی شمال خاوری به درازای 130 كيلومتر تا آزادشهر.
شهرستان شاهرود با جمعیت 238830 نفر پرجمعیت ترین شهرستان استان و از نظر وسعت نیز با مساحت 51419 كيلومترمربع نیمی از مساحت استان را به خود اختصاص داده است. (سرشماری نفوس و مسکن سال 1390 مرکز آمار ایران)
جاذبه های عرفانی
شهرستان های شاهرود و ميامي دریک نگاه شاهرود و میامی علاوه برجاذبه هاي گردشگري، ازمنظرعلم، عرفان و ادب نيز جايگاه ويژه اي در فرهنگ ايراني و اسلامي دارند. از مفاخر اين ديار مي توان به امام زاده محمد فرزند امام جعفرصادق(ع)، بايزيد بسطامي عارف بزرگ که نخستین بازگو کننده فلسفه ایران باستان بود، شیخ ابوالحسن خرقانی عارف بزرگ که زبان تصوف او بیان تمثیلی ازسنت فرهنگ ایران باستان است، شيخ عماد الدين و شيخ جلال الدين از عرفاي قرن هفتم هجري قمري و از بزرگان ايران ، فروغي بسطامي مشهورترين غزل سراي عهد قاجار، ابن یمین فریومدی قصیده سرای دوره سربداران، شیخ حسن جوری دومین رهبر مذهبی سربدار و علمايي چون آخوند ملاكاظم خراسا ني و فرزند بزرگوار ايشان آيت الله حاج ملامحمد علي، آيت الله توحيدي بسطامي، آيت الله شيخ آقا بزرگ اشرفي بسطامي، آيت الله حاج شیخ علی اصغر ابرسجی و مرجع عالي قدر شيعيان جهان آيت الله حاج سيد محمود حسيني شاهرودي و... اشاره کرد.
آرامگاه شيخ ابوالحسن خرقاني
آرامگاه عارف نامي شيخ ابوالحسن خرقاني در روستای خرقان در 24 كيلومتري شاهرود قرار دارد. روي قبرشيخ ، يك قطعه سنگ مرمر قرار دارد كه اشعاري بر آن حك شده است. در جوار اين مقبره ، مسجدي بود كه اينك محراب آن باقي مانده است. محراب مذكور گچبريهاي زيبا و استادانهاي دارد. چند دهه پيش در اطراف محراب مذكور و متناسب با آن مسجدي بنا شد.
شیخ جلال الدین شیخ جلال الدین که از اکابر و مشایخ دوره خوارزمشاهیان و معاصر با شیخ عماد الدین و ابن یمین فریومدی بوده است. .آرامگاه وی در غار سنگی جنب آرامگاه شهدای گمنام واقع در پارک آبشار شاهرود است.
دانيال نبي
در شهرستان ميامي ودر منطقة کالپوش در روستاي گُرنگ واقع گرديده است. اين آرامگاه در بالاي کوهي سرسبز بادرختان بلند و با توجه به قرار گرفتن درکنار دشت شقايق و دشت شاد همواره مورد توجه گردشگران قراردارد.
پير میشی در مسیر جاده شاهرود به گرگان با عبور از داخل روستای تاش و کوچه باغ های زیبای آن در مسیر صعود به شاهواربه منطقه پیر میشی می رسیم. پیر میشی مکانی مقدس است که در ارتفاع 2400 متری و در دامنه شاهوار قراردارد. مقبره پیر میشی عارف مشهور قرن هفتم که منسوب به یکی از نوادگان ائمه می باشددر آنجا قرار دارد.
شيخ عمادالدّين
شیخ عماد الدین(عماد)در قرن 7 هجری و همزمان با ابن یمین فریومدی می زیسته است. او اولین کسی است که در هشتصدسال قبل، اسلام و تشیع را به شاهرود آورده است. آرامگاه شیخ در پشت هتل پارامیدا در ورودی شاهرود است.
پير مردان
در فاصله 22كيلومتري غرب روستاي طُرود در اوج قلّة كوهي بلند بقعة عارفي بزرگ به نام پير مردان كه از نوادگان حضرت ابوالفضل العبّاس بوده واقع گرديده است. با توجّه به حضور گردشگران و زائران و شيفتگان آن بزرگوار از تمامي نقاط كشور، در پايين كوه و در كنار چشمه اي گوارا امكانات اسكان براي گردشگران فراهم گرديده است .
شیخ حسن جوری
طلبه ای از اهالی جور و از توابع نیشابور بود از عنفوان جوانی مرید اهل حق و دوستدار ائمه اطهار بود و همواره در پی تقوی و راه نجات سیرسلوک می کرد. پس از مدتی توسط دوستانش با شیخ خلیفه مازندرانی ملاقات کرد و درحلقه مریدان شیخ قرار گرفت آرامگاه شیخ در روستای فرومد است.
پير ارديان
طبق نوشته شیخ علی فلسفی در کتاب فرهنگ جغرافیای ارتش جلد 9 صفحه 16، بقعه مبارکه امام زاده جعفر که نسب شریفش با واسطه، به حضرت موسی بن جعفرعلیه السلام می رسد در 3 كيلومتري ازشاهرود ودر روستاي ارديان قرار دارد. این عارف به پیر اردیان مشهور است.
آرامگاه امام زاده محمّد آرامگاه امام زاده محمد که در مجموعه بایزید بسطامی در شهر بسطام است شبيه گنبد غازان خان وقرينه آن می باشد. غازان خان بنای اوليه بقعه را در سال703–670هجری قمری ساخت و دردوره های بعد از جمله درزمان حکومت سلطان محمد خدابنده اولجايتو و در دوره قاجارمرمت شده است.
مسجد حضرت مجتبي اين مسجد در ميان بازار شاهرود قرار دارد. ساختمان آن از خشت خام است. سقف مسجد با تير و تخته پوشيده شده و چهارده ستون از تير چوبي در دو رديف دارد. اين مسجد از آثار دوره قاجار است.
آرامگاه شيخ حسن جوري آرامگاه شيخ حسن جوري در روستاي كلاته ميرعلم فيروز آباد شاهرود قراردارد و متشكل از يك اتاق و گنبد مدور روي آن است كه از خشت خام ساخته شدهاست. شيخ حسن جوري يكي از رهبران قيام سربداران و از شاگردان شيخ خليفه و از رهبران سياسي مذهبي قرن هفتم هجري قمري بود كه به دست وجيالدين مسعود در سال 745 هجري قمري به شهادت رسيد. در حوالي مقبره شيخ حسن جوري ، آثار قلعهها و برج و باروي شهر جور به جا مانده است.
جاذبه های تاریخی
با توجه به توصیف های که درباره شهرستان شاهرود و میامی صورت گرفته، این شهرها جايگاه ممتازي در صنعت توريسم کسب کرده اند. يکي از دلايل آن، نشانه هاي تمدن باستان است که از آنها مي توان به نود و پنج تپه باستاني از جمله تپه سنگ چخماق، تپه خوريان، تپه علیکاهی و تپه شاهرود كه مربوط به هزاره هاي پنجم و ششم قبل از ميلاد است، ابنیه به جای مانده از دوره سلجوقیان مانند منار سلجوقی واقع در مجموعه بایزید بسطامی وهمچنين آثار و بناهاي تاريخي نظیرمساجد وتکایای قاجاری، كاروانسراهاي مسیر جاده ابریشم از جمله كاروانسراي بدشت، ميامي، مياندشت، عباس آباد، سپنج، الحاك، صدر آباد و دهملا كه در روزگاران قديم اهميت زیادي داشتند وپل هايي همانند پل ابريشم، پل صدرآباد، پل ديزج زردابيه وپل سرچشمه همه و... دلايلي محكم براي احراز جايگاه ممتاز شهرستان شاهرود و میامی در بين شهرهاي توريستي كشور است.
مجموعه تاریخی بسطام
مجموعه تاریخی امامزاده محمد و بایزید بسطامی که در زمان (514 هجری قمری) سلجوقیان بنا گردید و غازان خان مغول(سلطان محمد خدابنده) که مسلمان شده بود بناهای بیشماری را برای بایزید بسطامی بنا کرد این مجموعه در زمان های مختلف مرمت وباز سازی شده وتابه امروز بدین شکل بجای مانده است.
موزه های شاهرود
موزه شاهرود را درساختمان شهرداری با معماري آميخته از دوران قاجار و پهلوي مي بينيدکه به نام بلديه تاسسيس شده و تا امروز باقي مانده وپس از مرمت و بازسازي با حفظ بافت اصلي، به ثبت آثار ملي درآمده و به” موزه شاهرود” تبديل گشته است.
موزه تاریخ طبیعی شاهرود
شامل حيوانات سه منطقه توران، تپال و خوش ييلاق است محل این موزه در اداره محیط زیست شاهرود واقع در کیلومتر اول اتوبان شاهرود- بسطام می باشد.
موزه عرفان شرق درگنبدخانه برج غازان خان واقع در مجموعه بناهای تاریخی بسطام، موزه اشیاء کشف شده از تپه های تپه سنگ چخماق که متعلق به يک شهرقديمي كشف شده است وجود دارد. چند تپه ي تاريخي ديگري ازجمله سياه ريگي در دو كيلومتري شرق خرقان، تپه اليكائي در جنوب شرقي روستاي اليكائي، تپه ده خير، بين راه دولت آباد و ابرسج و تل خاكستر در ابتداي راه شاهرود به گرگان در اين منطقه واقع شده اند که همه مربوط به هزاره هاي سوم وچهارم قبل از ميلاد می باشند.
کاروانسرای عباس آباد
این کاروانسرا در دوره صفویه احداث گردیده و در دوره قاجارمرمت اساسی شده است.
مجموعة کاروانسراهای میاندشت شاهرود
سه کاروانسرای متصل به هم، سه آب انبار، یک حمام، چاپارخانه ، تلگراف خانه وجود دارد که در مجموع کاروانسراهای شاه عباسی میاندشت نامیده می شوند.
کاروانسرای میامی
در فاصلة 65كيلومتري از شاهرود در مركز شهر ميامي ودر بافت قديمي آن واقع گرديده است. اين كاروانسراي چهار ايوانه به دستور شاه عباس صفوي در مسير جاده ابريشم جهت اسكان كاروانها احداث گرديده است.
قلعه پارت ها اين قلعه در شش كيلومتري شاهرود قرار دارد و به دوره پارتها و ساسانيان (دو هزار سال قبل) مربوط ميشود. در درون اين قلعه، بقاياي كوه آجرپزي و سفالينههاي مربوط به آن دوران يافت شده است. قلعه مذكور نقشهاي مستطيل دارد و در چهار طرف آن تاقهاي فرو ريخته قوسي شكل مشاهده ميشود.
تپه سنگ چخماق اين تپه ها در هشت كيلومتري شمال شاهرود قرار دارند و به دورههاي اسلامي و قبلاز اسلام تعلق دارند. تمدن لايههاي تپه شرقي به دوره پيش از سفال مربوط است و چگونگي تكامل شهر را تازمان ساخت سفال نشان ميدهد. در تپه سنگ چخماق اشيايي مانند قير معدني ، عود، صدف، تيغهها و اشياء استخواني، پيكرههاي گلي و اشياء سنگي از قبيل تبر، نوعي سنگ ساب، ماله، چكش و نوعي ابزار سنگ چاقو تيزكن كشف شده است.
برج كاشانه بسطام اين برج در جنوب شرقي مسجد جامع بسطام از توابع شاهرود قرار دارد. ارتفاع اين برج از داخل 24 متر و از بيرون 20 متر است. پلان خارجي آن كثيرالاضلاع منتظم سي ضلعي است. در ضلع جنوب غربي اين برج كلمه (الرحمن الرحيم) با خط ثلث بسيار زيبايي نوشته شده است. برخي از خاور شناسان از جمله گدار بر اين عقيدهاند كه اين بنا از آثار غازان خان مغول است و اسم اصلي آن غازانه بوده كه به مرور زمان(بدون توجه به اصل آن) به كاشانه تبديل شده است.
این مطلب را برای دیگران هم به اشتراک بگذارید :
اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر میدهید ...
1 - دریافت فرم های مرکز نوآوری و شکوفایی خلاقیت ها
2 - خبرخوان پارک علم و فناوری استان سمنان
3 - معرفی پارک علم و فناوری استان سمنان
4 - دریافت فرم های جذب و پذیرش مراکز رشد
5 - «ثبت اختراع» و «تاییدیه علمی»
6 - آزمایشگاه های تخصصی
7 - حمایت از کسب و کارهای خانگی و روستایی فناورانه
8 - حمایت از پایاننامههای کاربردی مقاطع کارشناسیارشد و دکتری تخصصی
9 - مرکز آزمون مهارتهای هفتگانه
10 - پارک علمی-تفریحی نوآموز
1 - مقام معظم رهبری
2 - ریاست جمهوری
3 - پایگاه اطلاع رسانی دولت
4 - وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
5 - نماینده شهرستان شاهرود و میامی
6 - دفتر برنامهریزی امور فناوری وزارت عتف
7 - سازمان پژوهش های علمی و صنعتی
8 - بنیاد ملی نخبگان
9 - موزه علوم و فناوری
10 - سامانه سمات دانشگاه علوم پزشکی سمنان
11 - سازمان مدیریت و برنامهریزی استان سمنان
12 - شركت ليدكو
13 - صندوق پژوهش و فناوری استان سمنان
14 - دبیرخانه شورای عالی علوم ، تحقیقات و فناوری
15 - سامانه ساعد